Bij de Knijnen kreeg alles en iedereen een bijnaam.
Je kon het zo gek niet bedenken of er was wel een aanleiding om iemand een bijnaam te geven. Scheet je in je broek tijdens het touwtje springen kreeg je het toevoegsel Bruinbroek, liep je ene been niet zo soepel als je andere moest je door het leven als Pienek Schuifschoen.
In de bijnamengalerij staat een overzicht van de gebruikte bijnamen, waar ze vandaan kwamen en welke echte naam er achter schuil ging.
Bijnaam: Elsepiepie
Echte naam: Els
Het verhaal: Frans heeft Els ook voorzien van een bijnaam, en wel; Elsepiepie. Ook hier is de achtergrond of reden totaal onbekend.
Bijnaam: Pig(gie) Bosman
Echte naam: Freek Bosman
Het verhaal: Er woonden veel gezinnen met kinderen in Rijswijk. Onder de buren van de Knijnen bevond zich ook de familie Bosman. Een van de jongens, Freek, had wel iets weg van Piggelmee. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat ook hij een bijnaam kreeg. De Knijnen hadden het steevast over Piggie Bosman. Toen hij een keer bij de Knijnen binnen was vroeg moeder in haar onschuld: "Ben jij nou Piggie?", waarop hij antwoorde "Nee, ik heet Freek". Daarmee ma een rood hoofd bezorgend.
Overigens had Piggie een broer genaamd Ghandi, en dat zal niet vanwege een snor geweest zijn.
Bijnaam: Meneer Kortlang
Echte naam: Onbekend
Het verhaal: An heeft in haar jonge jaren pianoles gehad. Een oefening die zij steeds maar weer moest herhalen was het afwisselend spelen van korte en lange noten. Dit tot vervelens toe (vandaar dat het waarschijnlijk niet tot een professionele carrière als concert-pianiste is gekomen). Zoals gebruikelijk bij de Knijnen werd de leraar voorzien van een bijnaam; in dit geval Meneer Kort-Lang. Anderen wisten zijn echte naam niet eens. Toen hij een keer in huize Knijnenburg was, werd hij door één van de zusters begroet met het vriendelijk bedoelde "Dag meneer Kort-Lang". Het is niet duidelijk of hij daardoor was ontstemd...
Bijnaam:Okke Tannema
Echte naam: Jan
Het verhaal: De reden waarom Jan deze bijnaam had is vooralsnog niet bekend, wellicht dat iemand hier meer over kan vertellen.
Over de achtergrond van de 'echte' Okke is iets meer bekend.
Okke Tannema is een stripfiguur, bedacht door C. Joh. Kievit; de schrijver van o.a. Dik Trom. Er is 1 boek verschenen over Okke in 1904. In de literaire analyse (?!?) van dit stripboek staat het volgende beschreven: "Okke Tannema is een vroegwijs jongetje dat in een zwijgend bondgenootschap met zijn lusteloze, afgetobde moeder alles in het werk stelt om te zorgen dat zijn vader thuisblijft, zodat hij niet naar de kroeg kan gaan. Okke's vader wint de strijd, de vader van een buurjongen niet."
Of Jan op Okke leek? De afbeelding van de hoes van het boek geeft ook geen uitsluitsel. Het blijft dus voorlopig een raadsel...
Bijnaam: Chuifie
Echte naam: Frans
Het verhaal: Frans moest eens een gedichtje voorlezen in de klas dit ging als volgt:
"Hij trok het schuifje open, het knaapje stond aan zijn zij
Hij zag het uurwerk liggen en vroeg: "Grootvader geef het mij."
In zijn zenuwen begon hij echter zo: "Hij trok het chuiffie open...."
Vanaf dat moment heette Frans voor zijn klasgenoten Chuiffie. Iets dat door de familie met veel enthousiasme werd overgenomen.
Bijnaam: PIS Kraan
Echte naam: I.S. Kraan
Het verhaal: Op de hoek van de Herenstraat en het Julialaantje in Rijswijk stond een historisch pandje. In dit pandje woonde de heer I.S. Kraan, wat ook op het naambordje bij de deur vermeld stond. Dat wil zeggen; meestal stond er een "P" voor geschreven. Even zovelen keren als dat de "P" verwijderd werd door de heer Kraan, is deze er door een Knijn weer bij gekalkt. Recentelijke onthullingen maakten duidelijk dat niet alleen "die kwajongens van Knijnenburg" dit op hun geweten hadden, ook de jongedames (kwameisjes?) uit het gezin maakten zicht schuldig aan deze oervorm van grafitti. De heer Kraan zal er wel heel vaak de "P" in hebben gehad.
Bijnaam: Mien ui
Echte naam: Annette
Het verhaal: Frans Knijnenburg was gek op bijnamen, vooral voor anderen. Hij heeft velen in de familie voorzien van een bijnaam. Zo ook Annette; die kreeg de bijnaam Mien ui. Waarom? Dat weet niemand. Het had in ieder geval niks met uien te maken.